Michalov príbeh – Odhodlanie a pevná vôľa zvíťaziť

Roman
8. marca 2018
Prvý parastronaut sa stáva skutočnosťou
8. decembra 2022
Michal Lukáč, Slovak Championship 2019 - Handicap Class Winner
Michal, Slovak Championship 2019 – Handicap Class Winner

Tri dni po svojich devätnástich narodeninách, Michal havaroval na motorke. Havária mala za následky roztrhané cievy, masívne krvácanie, ktoré nešlo zastaviť a tak isto sa ani nepodarilo obnoviť jeho krvný obeh. Na záchranu Michalovho života, museli lekári pristúpiť k amputácii nohy nad kolenom. Michal mal vtedy pred stužkovou.

24 rokov, transfemorálna amputácia, stupeň aktivity 4

Keď sa po amputácii zobudil, urobil zásadné rozhodnutie; bude bojovať! Nebude strácať čas nad sebaľútosťou a nedá priestor strachu. Možno to nebude ľahké, ale vedel, že má v sebe dostatok síl a jedného dňa zvíťazí.

Január 2015 - pár mesiacov po nehode s kolenným kĺbom C-leg Compact
Január 2015 – pár mesiacov po nehode s kolenným kĺbom C-leg Compact

Hneď ako sa mu rana zahojila, začal s rehabilitáciou. Nechcel strácať čas. Po krátkej dobe mu bola nasadená privykacia protéza so zapožičaným kolenným kĺbom C-Leg Compact a mohol začať nácvik chôdze na Rehabilitačnej klinike Malvazinky v Prahe. Toto považuje za dôležitý míľnik na jeho ceste za úspechom. „Čim skôr začnete s rehabilitáciou, tým máte väčšiu šancu na včasný návrat do plnohodnotného života“ radí Michal a dodáva“ „začať čo najskôr chodiť a rehabilitovať je liek na zdravú psychiku a tá je veľmi dôležitá pre nový štart do života“ . Na Malvazinkách sa Michal naučil chodiť s protézou, starať sa o ňu a zároveň si osvojil správne návyky na držanie tela. Protéza sa stala súčasťou jeho tela – súčasťou jeho života.

Nezlomná vôľa napredovať, amputácia bola len prekážka

Michal nezaháľal a hneď ako zvládol chôdzu s protézou, začal cvičiť. Ešte pred nehodou sa rekreačne venoval futbalu a hokejbalu a chodieval do posilňovne. Keď sa vrátil z Prahy, začal cvičiť doma štyri krát denne na expanderi alebo využíval hrazdu. Tak isto začal chodiť s kamarátmi von. Nesedel doma, neľutoval sa, nesťažoval sa na neľútostný osud. Namiesto toho zahájil „priamočiary útok“ na návrat do života. Koncom roka 2015 dostal Michal prvú definitívnu protézu s inteligentným kolenným kĺbom Genium a protézovým chodidlom Triton. Toto protetické vybavenie mu návrat do plnohodnotného života značne uľahčilo.

Motivácia, šport a fitness s protézou dolnej končatiny

Pozeral motivačné videá zdravotne postihnutých športovcov a napadla mu myšlienka pokúsiť sa o návrat k športu aj medzi zdravými športovcami. Medzi tým úspešne zmaturoval na Strednej priemyselnej škole v Dubnici nad Váhom, v odbore Mechatronika. Na vysokej škole ho kamarátka, ktorá sa venovala bikini fitnesu zoznámila s Milošom Šnajdrom, najlepším RAW slovenským powerlifterom. Po konzultácii, mu Miloš zostavil tréningový plán spolu s jedálničkom. Začala sa spolupráca, ktorá trvá dodnes.  

Po polroku spolupráce s Milošom a tvrdej drine, Michala čakalo prvé vystúpenie na Grand Prix Nitra 2017. Svoju kategóriu jednoznačne vyhral a v kategórii „zdravých“ skončil na šiestom mieste. V roku 2018, na majstrovstvách sveta INBA – PNBA v Brne sa stal svetovým šampiónom v kategórii „Men psysically challenged“ a v kategórii „zdravých“ skončil piaty.  O rok neskôr, na majstrovstvách sveta NABBA v Belfaste svoju kategóriu znovu vyhral, v kategórii klasickej kulturistiky skončil na šiestom mieste a zároveň získal zvláštne ocenenie od promotéra súťaže.

Michal je skvelým príkladom toho, že všetko sa dá, ak človek chce. Je to veľký bojovník a hrdina. Je inšpiráciou pre každého človeka – či už „zdravého“ alebo postihnutého. Jeho motto je: „Nebáť sa! Neľutovať sa! Bojovať!“ Z jeho príbehu a postoja k životu sa každý z nás môže veľmi veľa naučiť. Ďakujeme Michal!

Video

Prvé kroky so C-leg v Otto Bock Slovakia, s.r.o.

Škola chôdze, rehabilitačná klinika Malvazinky, Praha

Majstrovstvá Slovenska NABBA/WFF 2019 – Ružomberok

← Späť na PRÍBEHY ZO ŽIVOTA